Wanneer legt u afspraken vast?
Uiteraard is het belangrijk om alle gemaakte afspraken helder vast te leggen en u bewust te zijn van de juridische kaders waarbinnen dit moet gebeuren. Met het oog op de driefasenleer kunt u dit echter ook weer niet te snel doen, omdat u bijvoorbeeld nog niet over alle onderdelen overeenstemming hebt bereikt en wellicht zelfs helemaal geen deal gaat sluiten. U wilt dan nog niet gebonden zijn aan bepaalde afspraken en zeker niet schadeplichtig zijn. Overigens zijn sommige juristen naar aanleiding van recente rechtspraak thans van mening dat zich nog slechts twee situaties kunnen voordoen, te weten: de situatie waarin het beide partijen nog vrij staat om eenzijdig onderhandelingen af te breken en de situatie waarin hun dit niet langer vrij staat.
Contractuele afhandeling
Feit blijft dat het belangrijk is dat u zaken goed contractueel afhandelt, zonder daardoor in problemen te komen. Een onderhandelingsvaardige adviseur met juridische en financiële kennis kan u hierbij van dienst zijn en veel geld en zorgen besparen. Dit geldt met name op het moment dat er daadwerkelijk een deal gesloten wordt en alle afspraken goed dienen te worden vastgelegd. Bij een activa-/passivatransactie zal bijvoorbeeld helder moeten zijn welke bezittingen en welke schulden er precies worden overgedragen. Ook dient er bij iedere overname onderhandeld te worden over specifieke garanties en vrijwaringen die vastgelegd moeten worden.
Emotionele aspecten
Tot slot spelen ook emotionele aspecten een grote rol tijdens een overnameproces. Als u vooraf goed nadenkt over uw strategie en weet waar u wilt uitkomen, kunt u ook nog de juiste afwegingen maken als de emoties wat hoger oplopen. Onze ervaring leert ons dat de adviseur die u hierin bijstaat echt het verschil kan maken. Hij of zij kan op zo’n momenten de onderhandelingen voor u voeren, zodat u zich daarnaast kunt richten op uw eigen ondernemerschap en uw toekomst.